1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Ηλεκτροβελονισμός: Μια σύγχρονη φυσική μέθοδος "αυτοθεραπείας".

Ηλεκτροβελονισμός ονομάζεται η διέγερση των σημείων βελονισμού με ηλεκτρικά ερεθίσματα για την αναστολή, διάγνωση ή θεραπεία μιας παθολογικής κατάστασης. Είναι μία σύγχρονη φυσική μέθοδος "αυτοθεραπείας" που με ένα επιστημονικά δοκιμασμένο και ασφαλή τρόπο, βοηθάει την ισορροπία του σώματος, την αποσυμφόρηση του οργανισμού και την βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Η θεωρία του και η φιλοσοφία του είναι ίδια με του κλασικού βελονισμού, διαφέρει μόνο στην εφαρμογή.

Είναι γεγονός ότι τίποτε στη φύση δεν είναι φτιαγμένο τυχαία. Κανείς εξάλλου δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το σώμα μας συνδέεται άρρηκτα με η φύση, αφού άλλωστε αποτελεί μέρος αυτής.

Σύμφωνα με τη θεωρία του ηλεκτροβελονισμού αλλά και του κλασικού βελονισμού, υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα χαρακτηριστικά που βρίσκονται σε απόλυτη αντιστοιχία με τη φύση. Ο ηλεκτροβελονισμός αναγνωρίζει δώδεκα κύρια κανάλια ενέργειας (μεσημβρινοί), όσοι και οι μήνες του έτους και 365 βασικά αντανακλαστικά σημεία (tsubo), τόσα όσες και οι ημέρες του έτους. Ακόμη, οι μεσημβρινοί βλέπουμε να ξεκινούν, να περνούν και να καταλήγουν στα τέσσερα άκρα που αντιστοιχούν στις τέσσερις εποχές. Βασίζεται στις αρχές της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, της οποίας είναι εφαρμογή. Ενεργοποιεί τον οργανισμό, αποσυμφορεί και εξισορροπεί τα όργανά του, βελτιώνοντας τη λειτουργία τους και αυξάνοντας τη ζωτικότητα του ανθρώπινου σώματος.

O ηλεκτροβελονισμός δεν έχει ουσιαστικές αντενδείξεις ή παρενέργειες. Στην κλινική πράξη, αποδεικνύεται σημαντικό αναλγητικό μέσο τόσο στον οξύ όσο και στο χρόνιο πόνο. Τα ευεργετικά του αποτελέσματα συνήθως γίνονται αντιληπτά αμέσως μετά την λήξη της θεραπευτικής συνεδρίας.

H ενεργοποίηση των βελονιστικών σημείων μέσω του ηλεκτροβελονισμού έχει μια διαρκή δραστηριότητα μέχρι και τρεις μέρες μετά την συνεδρία.

Ο ηλεκτροβελονισμός συμβάλλει σ’ ένα ευρύ φάσμα οργανικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών μεταξύ των οποίων:

- Άγχος, κατάθλιψη.
- Αϋπνία.
- Αδυνάτισμα.
- Διάρροια.
- Διακοπή καπνίσματος.
- Δυσκοιλιότητα.
- Δυσπεψία.
- Έλεγχος βουλιμίας.
- Ημικρανίες.
- Κεφαλόπονοι.
- Κούραση, εξάντληση.
- Ενοχλήσεις κλιμακτηρίου.
- Παχυσαρκία.

Αντενδείξεις για τον ηλεκτροβελονισμό είναι η ύπαρξη βηματοδότη, μεταλλικών εμφυτευμάτων (σε περίπτωση πρόσφατης τοποθέτησης), η περίοδος εγκυμοσύνης (κυρίως τους τρείς πρώτους μήνες καθώς και τον τελευταίο μήνα).

Θεραπείες Πόνου (αναλγησία)

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η μέθοδος του ηλεκτροβελονισμού προκαλεί έκλυση εγκεφαλινών και ενδορφινών από το νευρικό σύστημα.
Οι ουσίες αυτές είναι πρωτεΐνες που αποκλείουν ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την ελάττωση του πόνου.
Οι αναλγητικές αυτές ουσίες υπάρχουν φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό και χαρακτηρίζονται ως ενδογενή οπιούχα.
Από άλλες έρευνες έχει βρεθεί ότι κατά τον βελονισμό κλείνει η πύλη του πόνου και δεν γίνεται μετάδοση ερεθισμάτων προς το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Είναι πολύ σημαντικό να τίθεται η σωστή ένδειξη για ηλεκτροβελονισμό. Αυτό σημαίνει ότι ένας ασθενής που προσέρχεται π.χ. στον ηλεκτροβελονισμό για ανακούφιση από βασανιστικούς πονοκεφάλους, πρέπει προηγούμενα να έχει υποβληθεί σε ιατρικό έλεγχο από γιατρούς σχετικών ειδικοτήτων, ώστε να αποκλεισθεί η ύπαρξη άλλων αιτιών που δεν αντιμετωπίζονται με τον ηλεκτροβελονισμό.

Η θεραπεία του ηλεκτροβελονισμού έχει εφαρμογή σε πολλές παθήσεις πόνου όπως πονοκεφάλους, ημικρανίες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, πόνους από σπονδυλοαρθρίτιδες, πόνους στις αρθρώσεις (ώμου, αγκώνα, χειρός, γόνατος, κ.τ.λ), νευραλγίες του τριδύμου, πόνους ρευματικής οστεοαρθρίτιδας, πόνους από αυχενικό σύνδρομο, πόνους κατά την περίοδο, κράμπες, πλευροδυνίες.

Τα μόνιμα αποτελέσματα της θεραπείας με ηλεκτροβελονισμό έχουν παρατηρηθεί σε ποσοστό 50-80% των ασθενών, ανάλογα βέβαια με τις παθήσεις. Ποσοστό πολύ καλό, αν ληφθεί υπ' όψιν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών έχει ήδη υποστεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα, φαρμακευτικές και άλλες θεραπείες πριν από τον ηλεκτροβελονισμό.
Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί ότι ο ηλεκτροβελονισμός συμβάλλει κατά της πολυφαρμακίας και φυσικά δεν έχει παρενέργειες, όπως μπορεί να έχουν οι φαρμακευτικές ουσίες.

ΗΛΕΚΤΡΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Η κυτταρίτιδα δεν είναι απλά μια διαταραχή αισθητικής φύσης, αλλά μια έκφραση τροφικής αλλοίωσης του δέρματος, δηλαδή μια ασθένεια που αντιμετωπίζει το 95% των γυναικών μετά την ηλικία των τριάντα ετών.

Η θεραπεία με τον ηλεκτροβελονισμό δεν επιδιώκει μόνο την αισθητική βελτίωση της επιδερμίδας αλλά ταυτόχρονα και την μεταβολική και ενεργειακή βελτίωση όλου του οργανισμού επιδρώντας στους εξωγενείς παράγοντες εμφάνισής της.
Με την ενεργοποίηση των ενδορφινών, που μεταξύ άλλων έχουν και αντιγηραντική δράση, δεν βελτιώνεται μόνο η τοπική αιματική ροή αλλά ενισχύεται η ενεργειακή ροή ολόκληρου του οργανισμού.

Τα αποτελέσματα είναι η μείωση του υποδόριου λίπους και η αναδόμηση του συνδετικού ιστού, συνοδευόμενα πάντα με μια ψυχική ευεξία και αίσθημα αναζωογόνησης.
Σύμφωνα με τον παραδοσιακό κινέζικο τρόπο σκέψης δεν νοείται μια ασθένεια να υπάρχει σε έναν υγιή οργανισμό. Συνεπώς τα αποτελέσματα του βελονισμού δεν είναι μόνο τοπικά αλλά και γενικά.

Προδιαθεσιακοί παράγοντες εκδήλωσης κυτταρίτιδας:

- Κληρονομικότητα
- Ορμονικές επιδράσεις
- Καθιστική ζωή
- Καθημερινό άγχος
- Μη ισορροπημένη διατροφή
- Τροφικές αλλεργίες
- Διαταραχές πέψης (δυσκοιλιότητα, τυμπανισμός)
- Παχυσαρκία
- Ενδυμασία
- Εθισμοί ( κάπνισμα)