1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Τι είναι η ρεφλεξολογία.

reflexologyΗ Ρεφλεξολογία είναι μια ευγενική τέχνη, μια εξαιρετικά αποτελεσματική μορφή θεραπευτικού μασάζ των ποδιών.
Ως θεραπεία, κατατάσσεται στον τομέα της «εναλλακτικής ιατρικής» ή θεραπείας. Θεωρείται μια ολιστική θεραπευτική τέχνη που θέλει να αντιμετωπίζει το άτομο ως ολότητα, προκειμένου να επιφέρει μια κατάσταση ισορροπίας και αρμονίας στο σώμα, στο νου και στο πνεύμα.

Ολότητα σημαίνει πως δεν είμαστε απλά το άθροισμα μυώνων, αγγείων η νευρώνων αλλά το σύνολο αυτών, ένα σύνολο όπου όλα τα όργανα είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτούμενα.
Tα πόδια μας, μας συνδέουν με το έδαφος: αποτελούν τον σύνδεσμο ανάμεσα στην γήινη και την πνευματική/νοητική ζωή μας.

Μας γειώνουν κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τα πόδια μας, μας μεταφέρουν, μας τοποθετούν, μας κουβαλούν, μας στηρίζουν κάθε λεπτό και το κάνουν με ένα τρόπο τόσο απλό που συνήθως τα αγνοούμε, τα θεωρούμε δεδομένα και απαξιούμε να τα προσέξουμε, να τα φροντίσουμε. H κίνηση που μας χαρίζουν τα πόδια μας, η ευεξία που μας χαρίζει αυτή η κίνηση, η αίσθηση της ελευθερίας που προκύπτει από αυτήν την κίνηση, είναι από τα πολυτιμότερα αγαθά που διαθέτουμε σαν άνθρωποι. Η διαρκής κίνηση και μετακίνηση των ανθρώπων μέσα στους αιώνες είναι αυτό που μας κρατάει ζωντανούς και υγιείς σωματικά και ψυχικά.

Στα πόδια υπάρχουν οι περισσότερες απολήξεις των νεύρων που ξεκινώντας από τον εγκέφαλο διανύουν όλο το σώμα. Όλα τα όργανα, οι αδένες και άλλα μέρη του σώματος βρίσκονται τοποθετημένα με την ίδια διάταξη στα πόδια, σαν αντανακλάσεις/αντανακλαστικά των μερών του σώματος (με τον όρο αντανακλαστικό εννοούμε μια ακούσια η ασυνείδητη αντίδραση σε ένα ερέθισμα). Στην ρεφλεξολογια, όταν ερεθίζονται τα αντανακλαστικά των ποδιών, προκαλείται μια ακούσια αντίδραση των οργάνων που συνδέονται με αυτά τα αντανακλαστικά.

Η σωστή διέγερση αυτών των αντανακλαστικών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση της υγείας μας.
Η πρακτική της ρεφλεξολογίας βασίζεται στην αντίληψη των ενεργειακών καναλιών, καθώς υποστηρίζει πως η ζωτική ενεργεία διατρέχει το σώμα από το κεφάλι έως τα άκρα «μέσω» νοητών γραμμών/καναλιών. Οι γραμμές αυτές στην ρεφλεξολογία καλούνται ζώνες.
Οι ασθένειες προκαλούνται από «αποφράξεις» κατά μήκος των γραμμών/καναλιών ενέργειας και η θεραπευτική αγωγή επικεντρώνεται στην απομάκρυνση αυτών των εμποδίων, με τον ερεθισμό διαφόρων σημείων κατά μήκος των καναλιών.
Η ρεφλεξολογία εστιάζεται σε περιοχές και τμήματα μεσημβρινών (ενεργειακών καναλιών/γραμμών που βρίσκονται στα πέλματα και στην ραχιαία επιφάνεια των ποδιών).

reflexology2

Στόχος της ρεφλεξολογίας είναι η επίτευξη της ισορροπίας του σώματος, πράγμα που κατορθώνεται κυρίως μέσω της χαλάρωσης.
Το επαγγελματικό μασάζ της ρεφλεξολογίας χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει ποια μέρη του σώματος δεν λειτουργούν αποτελεσματικά.
Με την κατάλληλη θεραπεία το σώμα ανακτά την ισορροπία και την καλή λειτουργία του. Ο ρόλος της είναι να διευκολύνει την ίαση, να βοηθήσει το σώμα να ενεργοποιήσει τη δίκη του θεραπευτική ενεργεία αλλά κυρίως να χρησιμοποιηθεί σαν πρόληψη παρά σαν θεραπεία.
Το ανθρώπινο σώμα είναι μια περίπλοκη «μηχανή» της οποίας όλα τα μέρη λειτουργούν ταυτόχρονα και η λειτουργία τους είναι αλληλένδετη.
Εάν κάποιο μέρος-έστω και μικρό-δεν λειτουργεί σωστά, τότε επηρεάζεται η γενικότερη απόδοση του σώματος και του νου, μιας και όλα είναι αλληλοεξαρτώμενα.

Οφέλη της ρεφλεξολογίας- Μειώνει την ένταση (το στρες): οδηγεί σε χαλάρωση βοηθώντας το σώμα να αυτο-θεραπευτεί ενισχύοντας το αμυντικό σύστημα και να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά.
- Βελτιώνει την κυκλοφορία: η καλή κυκλοφορία απαλλάσσει το σώμα από τις τοξίνες που συσσωρεύονται όταν τα ενδογενή συστήματα καθαρισμού (λεμφικό, απεκκριτικό) δεν λειτουργούν σωστά.
- Βελτιώνει την νευρική λειτουργία (νευρικό σύστημα): η χαλάρωση μειώνει την πίεση στα νεύρα και στα αγγεία, βελτιώνοντας την ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλα τα μέρη του σώματος.
- Κάνει καλό σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας. Ρεφλεξολογία μπορούν να κάνουν όλοι, παιδιά, ενήλικες και άτομα μεγάλης ηλικίας.
- Η ρεφλεξολογια είναι θεραπευτικό η χαλαρωτικό μασάζ ή και τα δύο. Χαλαρώνει το σώμα, βοηθώντας την καλύτερη λειτουργία του.

Η βελτίωση αυτή λειτουργεί θεραπευτικά. Κατ΄ αρχάς όμως, η ρεφλεξολογια θα πρέπει να έχει μορφή πρόληψης, παρά θεραπείας.

Η ρεφλεξολογία δεν καταχωρείται ως επιστήμη όπως η δυτική ιατρική. Είναι μια πανάρχαια τεχνική θεραπείας που έχει γρήγορα αποτελέσματα και που ανακουφίζει τον πόνο. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρέως γνωστή και δημοφιλής ακόμη και δεκτή από την παραδοσιακή ιατρική κοινότητα. Χρησιμοποιείται σε αρκετά νοσοκομεία ανά τον κόσμο.
Ο περισσότερος κόσμος δοκιμάζει την συγκεκριμένη μέθοδο αφού έχει ήδη απογοητευτεί από άλλες θεραπευτικές μεθόδους. Το σωστό θα ήταν να κάνουμε ρεφλεξολογια πριν την εμφάνιση του προβλήματος, προληπτικά, ώστε να έχουμε καλύτερη υγεία.