1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Τι είναι η νευρο-ρεφλεξολογία.

νευρορεφλεξολογίαΗ Νευρο-Ρεφλεξολογία είναι μια θεραπευτική μέθοδος, η οποία έχει ως σκοπό να αντιμετωπίσει το πόνο και να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του Νευρικού συστήματος.

Εφαρμόζεται μέσω χειρισμών με τα δάχτυλα των χεριών, από εκπαιδευμένο θεραπευτή σε απολήξεις νεύρων επί των άκρων ποδών των θεραπευόμενων. Η πιέσεις αυτές λοιπόν εφαρμόζονται με την εξωτερική πλευρά του αντίχειρα του θεραπευτή πάνω σε μικρά σημεία στα οστά του ποδιού του θεραπευόμενου. Δηλαδή, το οστό του αντίχειρα πιέζει το οστό του ποδιού.

Ο εμπνευστής της Νευρο-Ρεφλεξολογίας είναι ο Dr. Walter Froneberg χειροπράκτης, οστεοπαθητικός, ο οποίος σπούδασε τη κλασσική ρεφλεξολογία στη σχολή της Hanne Marquardt. Στη πρακτική του άλλαξε τη φιλοσοφία των ζωνών της Κλασσικής Ρεφλεξολογίας εφαρμόζοντας στατική και κατευθυνόμενη πίεση στα οστά του ποδιού.

Παρατήρησε λοιπόν πως οι παρασπονδυλικοί μύες ανταποκρίνονταν πιο γρήγορα απ’ ότι με τη Κλασσική Ρεφλεξολογία. Δεδομένου του ότι αυτά τα σημεία ανταποκρίνονταν τόσο γρήγορα πείστηκε πως θα έπρεπε να είχαν σχέση με τα αντίστοιχα νεύρα. Έτσι, ονόμασε τα συγκεκριμένα σημεία Νευρο-ρεφλεξολογικά σημεία. Ανακάλυψε μέσω εξειδικευμένων ερευνών σε διάστημα 20 χρόνων, με χρήση MRI (μαγνητικής τομογραφίας) και άλλων διαγνωστικών μέσων, Νευρο-Ρεφλεξολογικά σημεία για όλο το Περιφερικό, Αυτόνομο και Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Θεραπευτικές Ενδείξεις

Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει βασικό θεραπευτικό εργαλείο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως είναι ο χρόνιος πόνος, ο πονοκέφαλος, οι ημικρανίες, ο κάθε μορφής πόνος (χρόνιος ή οξύς) στη μέση, τη πλάτη και τον αυχένα, άλλα χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα (π.χ. σκολίωση, κύφωση, λόρδωση, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου), ινομυαλγία, χρόνια κόπωση, νευραλγίες, ριζίτιδες κλπ.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ της Κλασσικής Ρεφλεξολογίας και της Νευρο-Ρεφλεξολογίας;

Στη πραγματικότητα η Κλασσική Ρεφλεξολογία είναι μια μορφή Νευρο-Ρεφλεξολογίας, αλλά παρατηρείται ότι τα ερεθίσματα κατά τη διάρκεια της δεν είναι ακριβή και χαρακτηρίζονται διάχυτα. Επίσης δεν επιτρέπεται η δράση σε ένα και μοναδικό νεύρο ή μια νευρική δομή.

Ενώ η Νευρο-Ρεφλεξολογία δρα απευθείας σε ένα νεύρο ή σε μια νευρική δομή. Άρα μπορεί να αλλάξει ή και να ρυθμίσει αυτά τα νεύρα ή αυτές τις νευρικές δομές. Παράλληλα μέσω της Νευρο-Ρεφλεξολογίας έχουμε άμεση επίδραση στο μεγαλύτερο σύστημα ελέγχου του σώματος, το Νευρικό Σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να επιτύχει η Κλασσική Ρεφλεξολογία.

Το Νευρικό Σύστημα είναι αυτό που ελέγχει όλα τα άλλα συστήματα του σώματος. Συλλέγει πλήθος πληροφοριών από τους αισθητηριακούς νευρώνες, ελέγχοντας και ρυθμίζοντας τις απαντήσεις όλων των άλλων συστημάτων.

Αυτό είναι πιο προφανές στο Κινητικό Σύστημα όπου δεν υπάρχει μυς ο οποίος να συσπάται ούτε και να ζήσει χωρίς κάποιο νευρικό ερέθισμα. Ακόμα και τα άλλα συστήματα τα οποία είναι πιθανόν να έχουν τη δικιά τους ζωή, όπως το Πεπτικό Σύστημα, ελέγχονται από τα νεύρα τους.

Επομένως, η Νευρο-Ρεφλεξολογία βλέπουμε ότι αποτελεί ένα πανίσχυρο εργαλείο που επιτρέπει τη παρέμβαση σε όλο το σώμα.

Υπάρχουν Παρενέργειες;

Η Νευρο-Ρεφλεξολογία μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια από τις ασφαλέστερες θεραπευτικές προσεγγίσεις, ωστόσο θα πρέπει να εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο θεραπευτή.

Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής προσέγγισης ο θεραπευτής ασκεί πιέσεις σε συγκεκριμένα νευρο-ρεφλεξολογικά σημεία στα πόδια του ασθενή. Αν η ένταση του πόνου είναι αρκετά μεγάλη, αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη νευρική δομή είναι τραυματισμένη ή επιρρεασμένη. Συνιστάται ο ασθενής μέσω κατάλληλων υποδείξεων του θεραπευτή να αναπνέει κανονικά και βαθειά για να οξυγονώνεται η περιφέρεια, έτσι ώστε να αυξάνεται η παραγωγή των ενδορφινών (φυσικών αναλγητικών)του οργανισμού. Συνήθως μετά από κάποια δευτερόλεπτα ο πόνος μειώνεται αισθητά ή ακόμα και εξαφανίζεται. Αν ο πόνος δεν είναι υπαρκτός στα συγκεκριμένα σημεία, τότε ο θεραπευτής προχωράει σε άλλα επίπονα νευρο-ρεφλεξολογικά σημεία μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπευτική συνεδρία.

Αν ο πόνος συνεχίζει να είναι οξύς και αρκετά οδυνηρός για τον ασθενή και διαρκεί πάνω από 15 δευτερόλεπτα, τότε ο θεραπευτής υποχρεούται να εγκαταλείψει τα συγκεκριμένα νευρο-ρεφλεξολογικά σημεία και να προχωρήσει στα επόμενα, διαφορετικά θα αυξηθεί το επίπεδο του πόνου αντί να μειωθεί.

Οπότε είναι εμφανές ότι είναι μια πολύ ασφαλής θεραπευτική μέθοδος χωρίς παρενέργειες, εφόσον το ίδιο το Νευρικό Σύστημα ανταποκρίνεται θετικά και αποκαθιστά μέσω του φυσικού αμυντικού μηχανισμού τους όποιους τραυματισμούς αναγνωρίζει στο σώμα μας.

Μπορεί να συνδυαστεί η Νευρο-Ρεφλεξολογία με άλλης μορφής θεραπειών;

Φυσικά και μπορεί να συνδυαστεί με άλλης μορφής θεραπειών.
Έχοντας για παράδειγμα ένα ασθενή με χρόνιο πόνο στη μέση, η Νευρο-Ρεφλεξολογία μπορεί να συνδυαστεί και να λειτουργήσει άψογα με:

• Manual Therapy (θεραπεία με ήπιους χειρισμούς που βοηθάει στη λειτουργική αποκατάσταση του μυοσκελετικού συστήματος).
• Myofascial Trigger Points Therapy (θεραπεία των μυοπεριτονιακών σημείων πυροδότησης πόνου).
• Myofascial Release (μυοπεριτονιακή απελευθέρωση).
• Kinetic Control Method (μέθοδος ασκήσεων κινητικού ελέγχου του σώματος).
• Kinesiotape Method (μέθοδος εφαρμογής εξειδικευμένης ταινίας σε μυικές ομάδες και αρθρώσεις του σώματος).
• Και φυσικά με τη Κρανιο-ϊερή Θεραπεία του Dr. John Upledger.

Πόσο συχνά μπορώ να κάνω Νευρο-Ρεφλεξολογία;

Η χρονική συχνότητα της θεραπείας εξαρτάται από τη γενική πορεία του ασθενή, τη χρονικότητα του προβλήματος του, την ένταση των συμπτωμάτων του και την ηλικία του.