1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Aνθοϊάματα. Η έννοια του ελαττώματος και η σχέση του με την ασθένεια.

Aνθοϊάματα2Αξίζει να προσδιορίσουμε, συνοπτικά έστω, το τι ακριβώς συμπεριλαμβάνει η έννοια του ελαττώματος, μια και αυτά καλούνται να θεραπεύσουν τα ανθοιάματα. «Ελάττωμα» σημαίνει μείωση ή έλλειψη κάποιας αρετής, δηλαδή κάποιας θετικής ιδιότητας. Κάθε ελάττωμα είναι η αρνητική όψη κάποιας αρετής, η έλλειψή της και είναι σημαντικό να εντοπιστούμε στο ότι αυτά τα δύο δεν μπορούν να εκδηλώνονται συγχρόνως από τον άνθρωπο. Αν εκδηλώνω την αρετή της αγάπης, δεν υπάρχει χώρος για την ταυτόχρονη εκδήλωση μίσους. Αν είμαι γενναιόδωρος, είναι αδύνατον συγχρόνως να εκδηλώνω και τσιγκουνιά. Αν ενδιαφέρομαι έμπρακτα και συνεχώς για το καλό των άλλων είναι αδύνατον να φέρομαι συγχρόνως ως εγωκεντρικός και ατομιστής.

Κάθε ελάττωμα που διατηρούμε στρέφεται όπως είπαμε και πιο πάνω ενάντια στην ισορροπία του ανθρώπινου όντος, προκαλώντας καταστρεπτικές συνέπειες σε όλη μας την ύπαρξη. Πρόκειται για μια δυσαρμονική δόνηση που διαταράσσει την υπόσταση στην οποία εκδηλώνεται, προκαλώντας αρνητικές συνέπειες σε όλη μας την ύπαρξη μια και όπως είναι γνωστό η νόηση η ψυχή και το σώμα μας αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται, με τελικό αποδέκτη αυτής της ανισορροπίας τη σωματική μας υπόσταση που λόγω της πιο χονδροειδούς και παχυλής της φύσης σε σχέση με τις άλλες δύο, έχει την ικανότητα να αποκρυσταλλώνει και να διατηρεί σταθερή στο χρόνο αυτή την ανισορροπία που παίρνει τη μορφή κάποιας σωματικής αδυναμίας ή ασθένειας. Ασθένειες που οφείλονται στη διατήρηση και εκδήλωση ψυχονοητικών ελαττωμάτων έχουμε βεβαίως και στο επίπεδο της νόησης και της ψυχής μας. Όλα αυτά όμως, τελικά, εκφράζονται και στον υλικό μας φορέα με τη μορφή κάποιας ασθένειας.

Για παράδειγμα, ο υπερβολικός φόβος στην ιδέα ότι θα πάθουμε κάτι, ελάττωμα κύρια ψυχικό, μπορεί να προκαλέσει κρίσεις πανικού που εκδηλώνονται με τα γνωστά σωματικά συμπτώματα της ταχύπνοιας, της ταχυκαρδίας κ. λ . π. Ο ασθενής είναι πιθανό να υποθέσει, μάλιστα, πως έχει κάποια καρδιακό πρόβλημα. Στην περίπτωση αυτή το ίαμα Rock Rose συνδυασμένο βεβαίως με όποιο άλλο ανθοίαμα είναι κατάλληλο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αναπτύσσει τη γενναιότητα και το θάρρος, εξαλείφοντας τη νοσηρή κατάσταση, μαζί με τα σωματικά της συμπτώματα.

Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της ενδογενούς κατάθλιψης που προσβάλλει τον άνθρωπο χωρίς φανερό λόγο και αιτία. Ενώ η ζωή κυλάει κανονικά, ξαφνικά ο ασθενής προσβάλλεται από ένα απροσδιόριστο αίσθημα μελαγχολίας που είναι δυνατόν να ενεργοποιηθεί από ασήμαντες εξωτερικές αιτίες όπως η θέαση ενός δειλινού, το άκουσμα ενός τραγουδιού, το ξύπνημα μετά από το μεσημεριανό ύπνο αφότου έχει σκοτεινιάσει κ. λ π. O ασθενής αδυνατεί να σκεφτεί, το ενδιαφέρον του για τη ζωή χάνεται, ενώ σωματικά η ενέργειά του αρχίζει να μειώνεται και αισθάνεται εξαντλημένος. Αν αυτό συνεχιστεί για καιρό, τον οδηγεί να υποθέσει ότι κάποια σωματική ασθένεια τον ταλαιπωρεί κι αυτό επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Το ίαμα Musturd μπορεί να επαναφέρει τη γαλήνη, τη χαρά και την αισιοδοξία, και ασφαλώς αυτή η αλλαγή αντανακλά γρήγορα και στο σωματικό επίπεδο με αύξηση της ενέργειας.

Ανάλογες καταστάσεις αντιμετωπίζουμε συχνά με κάποια είδη πονοκεφάλων. Ας υποθέσουμε ότι ο ασθενής επισκέπτεται το θεραπευτή γιατί το κεφάλι του πονάει συχνά και το αισθάνεται σαν να είναι σφιγμένο με ταινία. Η συμβατική διάγνωση μιλάει για «πονοκεφάλους από τάση» που οφείλονται σε ερεθισμό των νευρικών απολήξεων σε αυχένα και κεφάλι, λόγω σύσπασης των μυών του αυχένα. Η συνέντευξη όμως φανερώνει έναν άνθρωπο με εξαιρετικό άγχος, με αγωνία ότι άνα πάσα στιγμή μπορεί να χάσει τα λογικά του και τον έλεγχο του εαυτού του, που προσπαθεί να τα λύσει όλα με τη σκέψη και που φοβάται ιδιαίτερα να εκδηλώσει τα συναισθήματά του. Μια τέτοια κατάσταση οδηγεί σταδιακά σε αδυναμία χαλάρωσης του νευρικού άρα και του μυικού συστήματος που έχει σαν τελικό αποτέλεσμα τη σύσφιξη των μυών του αυχένα. Το ίαμα Cherry Plum ίσως είναι το κατάλληλο να φέρει τη λύση τόσο στο αίτιο του προβλήματος όσο και στο αποτέλεσμα που είναι οι πονοκέφαλοι, βοηθώντας τον ασθενή να αναπτύξει τις αρετές της εσωτερικής ισορροπίας, της γαλήνης, της ηρεμίας που ασφαλώς θα δράσουν ευεργετικά και στη χαλάρωση του σώματος.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία σε κάθε περίπτωση είναι ότι τα ανθοιάματα βοηθούν στην ανάπτυξη και εδραίωση των ανθρώπινων αρετών, με συνέπεια τα αντίστοιχα ελαττώματα και οι συνέπειές τους να υποχωρούν και να εξαλείφονται.

Ανθοιάματα και σωματικές ασθένειες.

Βέβαια, μετά από όσα ειπώθηκαν θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς ότι με τα ανθοιάματα μπορούν να θεραπευτούν σωματικές ασθένειες και προβλήματα που για τον οποιονδήποτε λόγο έχουν πλέον παγιωθεί στο σώμα μας, πολύ περισσότερο δε όταν έχουν προκληθεί σωματικές αλλοιώσεις στα διάφορα όργανα και στους ιστούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται πρωτίστως η χρήση άλλων θεραπευτικών και συμπληρωματικών μεθόδων θεραπείας που αποδεικνύονται πολύ περισσότερο κατάλληλες όπως π. χ. η Ομοιοπαθητική, η ρεφλεξολογία και φυσικά η ιατρική παρέμβαση. Όμως και στις περιπτώσεις αυτές τα ανθοιάματα και πάλι θα βοηθήσουν να εξαληφθεί η ψυχονοητική αιτία που προκάλεσε το πρόβλημα. Διαφορετικά, αν το ελάττωμα συνεχίσει να είναι ενεργό, αργά ή γρήγορα τα καταστρεπτικά του αποτελέσματα μπορεί να επεκταθούν και σε άλλα μέρη του σώματος ή αν το αρχικό σωματικό σύμπτωμα απλώς κατασταλεί, θα βρουν διέξοδο προς κάποιο άλλο σωματικό σημείο που μπορεί να είναι βαθύτερο και πολύ πιο επικίνδυνο για την υγεία μας.