1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Πόσο βοηθούν τα ανθοϊάματα στην κατάθλιψη;

Πόσο βοηθούν τα ανθοϊάματα στην κατάθλιψη;Η κατάθλιψη αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα στην εποχή μας που μάλιστα φαίνεται να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο. Πρόκειται για κατάσταση που εμφανίζει ορισμένα τυπικά χαρακτηριστικά, αναγνωρίσιμα από έναν ειδικό. Με βάση λοιπόν αυτά και αφού διαγνωστεί, ακολουθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, ώστε ο παθών να μπορέσει να ανακουφιστεί και να απαλλαγεί από αυτό το συχνά ιδιαίτερα βασανιστικό πρόβλημα.

Ας δούμε πρώτα ποια είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του προβλήματος:

- Έλλειψη ευχαρίστησης, κακή διάθεση και απώλεια του ενδιαφέροντος για ζωή καθώς και αδιαφορία για όσα πράγματα, σχέσεις, δραστηριότητες και ασχολίες ενδιέφεραν και έδιναν χαρά στο άτομο μέχρι τότε.
- Μελαγχολία ή και απελπισία.
- Μόνιμο αίσθημα κούρασης και αδυναμίας.
- Τάση για αρνητικές σκέψεις, δυσαρέσκεια, πικρία για τη συμπεριφορά των άλλων ή αντίθετα, σκέψεις αυτομομφής, ενοχές και τάση να κατηγορεί κανείς τον εαυτό του για όλα. Συχνά μεγαλοποιεί κανείς τις ευθύνες του για απώλειες ή λάθη του παρελθόντος ή ανακαλύπτει λάθη και ευθύνες για τον εαυτό του χωρίς να υπάρχουν πραγματικά.
- Στα πλαίσια της κατάθλιψης, ο άνθρωπος μπορεί να αισθάνεται μεγάλη μείωση της αυτοπεποίθησής του, να νομίζει ότι ξεν αξίζει και ότι δεν μπορεί να καταφέρει τίποτε.
- Συχνά μπορεί να υπάρχουν αυτοκτονικές σκέψεις ή ακόμα και απόπειρες αυτοκτονίας.
- Το άτομο μπορεί να υποφέρει από αϋπνίες ή αντίθετα να κοιμάται πάρα πολύ.
- Ακόμη, ίσως να έχουμε σοβαρή ελλάτωση της όρεξης για φαγητό και απώλεια βάρους ή αντίθετα μεγαλύτερη ανάγκη για φαγητό και αύξηση του σωματικού βάρους.
- Σε πολλές περιπτώσεις, η κατάθλιψη δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή και οι άνθρωποι την υφίστανται χωρίς να κάνουν τίποτε για να βοηθηθούν. Άλλοτε πάλι παίρνουν κάποιο αντικαταθλιπτικό φάρμακο από κάποιο γιατρό. 
- Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης, τα παραπάνω χαρακτηριστικά εμφανίζονται σε μεγάλη ένταση, έτσι που μπορεί να απειλούν ακόμα και την ίδια τη ζωή του ατόμου και τότε η παρέμβαση του ειδικού θεωρείται επιβεβλημένη.

Τα εφόδια της ανθοθεραπείας

Η εναλλακτική θεραπευτική μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική και χρήσιμη στην καταθλιπτική διάθεση. Αποκαθιστώντας τη φυσιολογική ροή της ενέργειας μέσα στον άνθρωπο, είναι σε θέση να βελτιώνει τη ψυχική κατάσταση και να δημιουργεί συγχρόνως καλύτερες συνθήκες υγείας ευρύτερα στον οργανισμό, προάγοντας μια θετικότερη σχέση ανάμεσα στο σώμα και στο νου. Ειδικά τα ανθοϊάματα μοιάζουν να αποτελούν έναν εξαίρετο φίλο και βοηθό σε καταστάσεις κατάθλιψης. Αν κατανοήσουμε σωστά το ποια ανθοϊάματα χρειαζόμαστε, οι περισσότερες από τις συνηθισμένες περιπτώσεις καταθλιπτικών εκδηλώσεων μπορούν να μετασχηματιστούν και η αρμονία, η δύναμη και η θετική διάθεση να επιστρέψουν στο νου και στην ψυχή μας. Αλλά ακόμη και στις πολύ ‘επιπεπλεγμένες’ και βαριές καταστάσεις, τα ανθοϊάματα θα δράσουν ιδιαίτερα ευεργετικά, πολλαπλασιάζοντας τα αποτελέσματα της όποιας ιατρικής θεραπείας και ελαχιστοποιώντας τις δυσάρεστες επιπτώσεις της στον οργανισμό και στον ψυχισμό.

Τα καταλληλότερα ανθοιάματα Μπαχ.

Ας αναφερθούμε λοιπόν πρώτα σε μερικά από τα ανθοϊάματα που συνήθως χρειάζονται στην κατάθλιψη, όπως φαίνεται από την μέχρι τώρα εμπειρία, ξεκινώντας από τα γνωστά σε πολλούς Ιάματα του Μπαχ. Τα συνηθέστερα απαιτούμενα τέτοια ιάματα είναι:

bach

-Το Gentian, για το αίσθημα δυσφορίας, αποθάρρυνσης και δυσαρέσκειας με τις καταστάσεις του παρόντος.
-Το Gorse, για την απελπισία που μπορεί να αισθάνεται κανείς.
-Το Wild Rose, για το αίσθημα της παραίτησης από τη ζωή, για την απώλεια της διάθεσης να συμμετέχει κανείς στην καθημερινότητα και να βρίσκει ενδιαφέρον σ’ αυτήν.
-Το Willow, για τον άνθρωπο που βλέπει πλέον αρνητικά τη ζωή, που νοιώθει θυμό, μνησικακία και πικρία για τους άλλους και που δεν μπορεί να βρει τη διάθεση και τη δύναμη να αναστρέψει την αρνητικότητα στην οποία μοιάζει να έχει βυθιστεί.
-Το Star of Bethlehem, όταν της κατάθλιψης έχουν προηγηθεί γεγονότα που προκάλεσαν σοκ στο άτομο και το τραυμάτισαν ψυχολογικά.
-Το Cherry Plum για τον άνθρωπο που σκέπτεται ότι η ζωή του είναι τέτοια που δεν αξίζει να τη ζει, που κάνει σκέψεις αυτοκτονίας έστω και αν ξέρει ότι ποτέ δεν πρόκειται να τις πραγματοποιήσει, αλλά και γι’ αυτόν που πραγματικά θέλει να αυτοκτονήσει (στην τελευταία περίπτωση είναι απαραίτητη η ιατρική επίβλεψη).
-Το Agrimony, για την τάση να αντιδρά κανείς στην κατάθλιψή του με το να τρώει πολύ ή να πίνει ‘λίγο παραπάνω’ αλκοόλ (ή ακόμα και να καταφεύγει σε ναρκωτικές ουσίες), να προσπαθεί να διασκεδάζει διαρκώς για να αποφεύγει το να νοιώθει τη θλίψη που τον διακατέχει κλπ. Το ίδιο ανθοΐαμα θα βοηθήσει αυτούς που πιέζονται για να φαίνονται χαρούμενοι και ευδιάθετοι, προσπαθώντας να κρύβουν το ότι έχουν κατάθλιψη, γιατί φοβούνται ότι αν δείξουν το πώς πραγματικά αισθάνονται δεν θα κάνουν καλή εντύπωση στους άλλους, εκείνοι θα τους απορρίψουν ή δεν θα θέλουν τη συντροφιά τους.
-Το Pine για τις ενοχές και την τάση να αυτοβασανίζεται κανείς κατηγορώντας τον εαυτό του με το παραμικρό και για διάφορα πράγματα.
-Το Larch για την τόνωση της αυτοπεποίθησης και της πίστης του ατόμου στις ικανότητές του.
-Το Mustard, αν υπάρχει μια γενική μελαγχολική διάθεση και ‘πεσμένη ενέργεια’, χωρίς φανερό λόγο.
-Το Honeysuckle όταν η κατάθλιψη συνοδεύεται από απογοήτευση στην ενθύμιση χαμένων ευκαιριών ή λαθών του παρελθόντος, ή αντίθετα νοσταλγίας για το παρελθόν, θλίψης ή και αγωνίας στη σκέψη ότι ο καιρός περνά και το άτομο δεν είναι πια τόσο νέο (‘κρίση της μέσης ηλικίας’) κλπ. Το ανθοΐαμα θα βοηθήσει στις περιπτώσεις που χρειάζεται κάποιος να προχωρήσει στη ζωή κάνοντας μια καινούρια αρχή και αφήνοντας πίσω του εμπειρίες και τα γεγονότα που τον λύπησαν και τον έκαναν να πονέσει (αποτυχίες, αποχωρισμοί, θάνατοι αγαπημένων, στενές σχέσεις που είχαν άσχημη κατάληξη κλπ).
-Το Oak, για τον άνθρωπο που αισθάνεται ότι συνθλίβεται από το βάρος των ευθυνών που δεν τον αφήνουν να χαλαρώσει και να χαρεί ή από το μεγάλο αγώνα που χρειάζεται να κάνει για να υπομένει το βάρος των προσωπικών, ψυχολογικών ή άλλων προβλημάτων του. Το Oak θα ξεκουράσει επίσης τους ανθρώπους που είναι πολύ ‘σοβαροί’ και που δεν μπορούν να επιτρέψουν στον εαυτό τους λίγη διασκέδαση ή λίγο παιγνίδι.
-Το Olive, για τις περιπτώσεις που η κατάθλιψη συνοδεύεται ή και οφείλεται εν μέρει σε σωματική και ψυχολογική εξάντληση και υπερκόπωση.
-Το Chestnut Bud όταν η κατάθλιψη συνοδεύεται από ψυχοσωματικά συμπτώματα ή όταν το άτομο χρειάζεται να κατανοήσει καλύτερα τους λόγους και τις αιτίες που του προκαλούν κατάθλιψη. Το ανθοΐαμα αυτό αυξάνει την ικανότητα της αυτοπαρατήρησης και της αυτοσυνείδησης (awareness) και δεν αποτελεί από μόνο του ανακουφιστικό μέσο για την κατάθλιψη -αντίθετα μπορεί συχνά να εντείνει προσωρινά τα δυσάρεστα συναισθήματα, δίνοντας όμως παράλληλα και την απαραίτητη κατανόηση που μπορεί να οδηγήσει στην αντιμετώπισή τους.
-Το Red Chestnut, αν η ανάγκη να αλλάξει κάποιος τις συνθήκες της ζωής του προκειμένου να την κάνει περισσότερο ταιριαστή σ’ αυτόν, πιο ευχάριστη και λιγότερο καταθλιπτική προσκρούει στην ανησυχία για τους αγαπημένους του και στην δυσκολία του να δράσει ενάντια στις επιθυμίες τους, μήπως και τους στενοχωρήσει. Η ασυνείδητη συχνά προσκόλληση στους δικούς του ανθρώπους κάνει συχνά τον άνθρωπο να βιώνει ένα ανεξήγητο ‘βάρος’ στη ζωή του, που αποτελεί εμπόδιο στο να ζει, να δημιουργεί και να χαίρεται σύμφωνα με τη δική του ιδιοσυγκρασία, πράγμα που φαίνεται να αποτελεί ένα συχνό όσο και πολύ βασικό συστατικό πολλών περιπτώσεων κατάθλιψης.

Ένας συνδυασμός από τα ανθοϊάματα του Μπαχ White, Chestnut, Cherry Plum και Impatiens καθώς και από τα Australian Bush, Boronia, Crowea και Black Eyed Susan θα βοηθήσουν σημαντικά αυτούς που δεν μπορούν να κοιμηθούν. Ανθοϊάματα όπως το Gorse, το Aspen και το Rescue Remedy μπορεί να χρειάζονται επίσης, αν κάποιος ξυπνά τη νύχτα και δυσκολεύεται να ξανακοιμηθεί. Το Wild Rose και το Olive με τις ιδιότητές τους για γενικότερη βελτίωση της διάθεσης και της όρεξης για ζωή, θα βοηθήσουν στην εξισορρόπιση της τάσης του να κοιμάται κανείς πολύ όταν είναι σε κατάθλιψη.

Άλλα ανθοϊάματα

Τα ανθοϊάματα που προέρχονται από τα λουλούδια της Βερυκοκιάς (Apricot), της Βουκαμβίλιας (Bougainvillea), του Δενδρολίβανου (Rosemary) και της Γαρδένιας, είναι εξαιρετικά στο να βοηθούν στη γενική βελτίωση της ψυχικής διάθεσης. Tο ανθοΐαμα της Βατομουριάς(Blackberry) καλμάρει το φόβο και το άγχος που συχνά συνοδεύουν ανάλογες καταστάσεις.

Το ανθοΐαμα California Wild Rose της Flower Essence Society (FES) επιδρά άμεσα επαναφέροντας τη διάθεση και την ικανότητα να βρίσκει κανείς ευχαρίστηση και ενδιαφέρον στις καθημερινές του ασχολίες, ενώ το Australian Bush Sunshine Wattle καλλιεργεί την αισιοδοξία και ελαφρύνει τη διάθεση. Το ανθοΐαμαZinnia, επίσης της FES καθώς και το Little Flannel Flower των Australian Bush, βοηθούν τέλος στο να γίνει κανείς ξανά ‘λίγο παιδί’, να μπορεί να παίζει και να χαίρεται και να μη παίρνει τόσο πολύ στα σοβαρά τις αρνητικές όψεις της ζωής.

Ας μη ξεχνάμε ποτέ τη βασική ολιστική αρχή του ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και ότι χρειάζεται εξειδικευμένη, προσωπική αντιμετώπιση. Στην περίπτωση των ανθοϊαμάτων, αυτό σημαίνει ότι συχνά απαιτούνται και κάποιες ειδικές επιλογές, ανάλογα με τα ιδιαίτερα προσωπικά προβλήματα του κάθε συγκεκριμένου ανθρώπου.

Πηγή: Μαρίνα Αγγελή, Ψυχίατρος / Ολιστική Ψυχοθεραπεία / Ανθοθεραπεία