1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Η ρεφλεξολογία στη μητρότητα.

Ιδανική για την περίοδο πριν και μετά τη σύλληψη, για τη γονιμότητα αλλά και για τα νεογέννητα. Η ρεφλεξολογία συμβάλλει στη φυσική θεραπεία και πρόληψη παθήσεων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Η ρεφλεξολογία μητρότητας είναι μια φυσική θεραπεία που χρησιμοποιείται για την υποστήριξη και διευκόλυνση ενός φυσικού γεγονότος, όπως είναι η εγκυμοσύνη και η γέννα. Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης, από τη σύλληψη και τη γονιμοποίηση, μέχρι την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, και ακολούθως μετά τη γέννα (οι πρώτες σαράντα μέρες), αλλά και στα νεογέννητα μωρά.

Είναι μια ασφαλής και φυσική θεραπεία που ενισχύει τη φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης και λειτουργεί υποβοηθητικά κατά τις φάσεις πριν και μετά την εγκυμοσύνη.

Μια συνεδρία ρεφλεξολογίας στηρίζεται ουσιαστικά στην εφαρμογή πίεσης χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες τεχνικές με δαχτυλικές πιέσεις, καθώς επίσης τεντώματα και κινήσεις, πάνω στα αντανακλαστικά σημεία των ποδιών που αντιστοιχούν σε διάφορα όργανα, αδένες και άλλα μέρη του σώματος. Με τη διέγερση αυτών των αντανακλαστικών σημείων, αποστέλλονται μηνύματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και από εκεί στα διάφορα μέρη του σώματος, προάγοντας έτσι φυσικές θεραπευτικές διαδικασίες, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται χαλάρωση και βελτίωση της κυκλοφορίας.

ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ

Η ρεφλεξολογία έχει ως στόχο την αποκατάσταση και τη διατήρηση της ομοιόστασης, της φυσικής ισορροπίας του σώματος. Είναι μια ιδανική θεραπεία για τις γυναίκες που θέλουν να ρυθμίσουν την ωορρηξία τους, να εξισορροπήσουν τις ορμόνες τους και να προετοιμάσουν το σώμα τους για ένα υγιές περιβάλλον που θα ευνοεί την επίτευξη της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, η ρεφλεξολογία μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμη και για τους άνδρες, καθώς μπορεί να προάγει την υγιή παραγωγή σπέρματος και τη στυτική λειτουργία. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, είναι ικανή να βοηθήσει και τους δύο συντρόφους να επιτύχουν τη βέλτιστη σωματική και διανοητική κατάσταση.

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Ο αριθμός των ζευγαριών που επηρεάζονται από την υπογονιμότητα αυξάνεται στις μέρες μας. Η υπογονιμότητα μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που περιορίζουν την ικανότητα ενός ζευγαριού να συλλάβει, όπως είναι: ορμονικές ανισορροπίες, η ενδομητρίωση, απόφραξη σαλπίγγων, δυσμορφίες της μήτρας, χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων, κακή ποιότητα σπέρματος και άλλα. Στενά συνδεδεμένη με την υπογονιμότητα είναι επίσης η σημερινή τάση των γυναικών να καθυστερούν τη μητρότητα. Μετά την ηλικία των 35 χρόνων, οι στατιστικές δείχνουν, ότι μειώνεται η γονιμότητα μιας γυναίκας με τις πιθανότητες να μείνει έγκυος χαμηλότερες. Επιπλέον, η τεράστια πίεση και το άγχος την επηρεάζουν και μπορεί να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και πνευματική υγεία.

Η ρεφλεξολογία χρησιμοποιεί μια ολιστική προσέγγιση για τη θεραπεία της τόσο για τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Βοηθά στη μείωση του στρες, ομαλοποιεί την έμμηνο ρύση, προάγει την ορμονική ισορροπία, ανακουφίζει από τα συμπτώματα που προκύπτουν από τις πολυκυστικές ωοθήκες και την ενδομητρίωση, καθώς επίσης ενισχύει την παραγωγή υγιούς σπέρματος και ωαρίων, δημιουργώντας έτσι ένα ευνοϊκό και ισορροπημένο περιβάλλον όπου μπορεί να κυοφορηθεί μια νέα ζωή. Η ρεφλεξολογία δεν πρόκειται απλά για μια διαδικασία μάλαξης των ποδιών, αλλά έχει ως στόχο να βοηθήσει ένα ζευγάρι να υιοθετήσει έναν υγιή τρόπο ζωής και να του παρέχει υποστήριξη, ιδιαίτερα όταν η υπογονιμότητα σχετίζεται με ένα βαρύ συναισθηματικό και οικονομικό κόστος.

Πολλά ζευγάρια επιλέγουν να δοκιμάσουν φυσικές θεραπείες όπως τη ρεφλεξολογία προτού στραφούν προς τις συμβατικές θεραπείες, όπως είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση. Επίσης, οι γυναίκες που έχουν ήδη περάσει από συμβατικές θεραπείες υποβοηθούμενης σύλληψης χωρίς να έχουν επιτυχία, βρίσκουν ότι η ρεφλεξολογία τους χαρίζει ένα διάλειμμα ανακούφισης, μετά από τις δυσάρεστες και ψυχοφθόρες διαδικασίες στις οποίες έχουν υποβληθεί.

mhtrothta

Εκτός από το ότι μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι να συλλάβει με φυσικό τρόπο, μπορεί επίσης να ωφελήσει τα ζευγάρια που υιοθετούν την πρακτική της εξωσωματικής γονιμοποίησης ή οποιασδήποτε άλλης θεραπείας υποβοηθούμενης σύλληψης, αυξάνοντας τις πιθανότητές τους να συλλάβουν από τον πρώτο κύκλο θεραπειών, αντί να περάσουν από πολλούς επαναληπτικούς κύκλους εμφυτεύσεων.

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Μπορεί να είναι θαυμάσια, γεμάτη χαρά και ενθουσιασμό, αλλά μπορεί να είναι και επώδυνη, κουραστική και άβολη, που εμπλέκει εναλλαγές συναισθημάτων, όπως ο φόβος, το αίσθημα της ευθύνης, το άγχος και το στρες. Οι πολλές σωματικές, συναισθηματικές και διανοητικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να είναι δύσκολες για πολλές γυναίκες, κυρίως λόγω των διαφόρων δραματικών αλλαγών που συμβαίνουν σε ορμονικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της. Η τακτική ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας και να προετοιμάσει το σώμα να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές. Μπορεί να κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται καλύτερα και πιο ευτυχείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Βελτιώνει την υγεία και την ευεξία τους και δύναται να παρέχει ένα ευεργετικό και χαλαρωτικό περιβάλλον τόσο για αυτές όσο και για το έμβρυο. 

Ένα μεγάλο ποσοστό των μητέρων που κυοφορούν διακατέχονται από ναυτία, κατακράτηση υγρών στα χέρια ή στα πόδια, υποφέρουν από κόπωση, δυσκοιλιότητα και πόνους στην πλάτη. Αντενδείκνυται, στις περισσότερες περιπτώσεις, να παίρνουν φάρμακα για τη θεραπεία αυτών των συμπτωμάτων, γι’ αυτό φυσικές και άνετες λύσεις, όπως η ρεφλεξολογία, μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση και να απαλύνουν αυτά τα συμπτώματα.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Μια ασφαλής εγκυμοσύνη και η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για μια επιτυχή γέννα, αυξάνει την ποιότητα της ζωής της μέλλουσας μητέρας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ως εκ τούτου, το βρέφος μεγαλώνει σε ένα αρμονικό περιβάλλον. Διάφορες μελέτες και η εμπειρική γνώση έχουν επίσης υποδείξει ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν τακτικές συνεδρίες ρεφλεξολογίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περνούν καλύτερα την περίοδο αυτή, συντομότερο τοκετό, με λιγότερες παρεμβατικές διαδικασίες. Επίσης διαφαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη του φυσιολογικού τοκετού.

Σήμερα, όλο και περισσότεροι γιατροί και επαγγελματίες υγείας αναγνωρίζουν τα οφέλη της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και παραπέμπουν τους πελάτες τους, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας ότι λαμβάνετε θεραπείες ρεφλεξολογίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα πρέπει πάντα να τον συμβουλεύεστε σε περίπτωση που προκύψει μια επικίνδυνη κατάσταση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΚΕΤΟ

- Αναιμία
- Άγχος, αϋπνία και ένταση
- Αλλαγές στην όρεξη
- Οσφυαλγία
- Ρύθμιση της πίεσης του αίματος (εκτός από τις περιπτώσεις της προεκλαμψίας και εκλαμψίας)
- Δυσκοιλιότητα ή οποιαδήποτε μεταβολή της κινητικότητας του εντέρου
- Αποφυγή του διαβήτη κύησης (που προκαλείται από την εγκυμοσύνη)
- Αιμορροΐδες
- Μυϊκή κούραση και ένταση
- Πρωινή αναγούλα, καούρα, ναυτία και έμετος
- Οίδημα
- Προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος (δυσκολία στην ούρηση, κυστίτιδα, κ.λπ.)
- Ευελιξία του πυελικού εδάφους
- Δυσλειτουργία της ηβικής σύμφυσης
- Αποτροπή της ρήξης/ τομής περινέου